тенис | MV Тennis WorldAustralian Open 2020 ATP Обзори 

Вавринка напомни за най-добрите си времена и отстрани Медведев в петсетов трилър!

Стан Вавринка отново доказа, че е играч за големите мачове! Швейцарският ветеран напомни за най-добрите си години и отстрани четвъртия поставен в схемата на Australian Open 2020 – Даниил Медведев, в качествен петсетов трилър след крайното 6:2 2:6 4:6 7:6(2) 6:2! Така Стан се класира за четвъртфиналите в Мелбърн, където ще го очаква един измежду Александър Зверев и Андрей Рубльов.

През първия сет Вавринка прецизно насочваше топката и умело разхождаше Медведев по корта, като руснакът на моменти допускаше нехарактерен за себе си брой грешки.

Швейцарецът реализира пробив още във второто подаване на Медведев след поредица от маркови печеливши удари, гарнирани с пропуски на руснака. Така Стан набързо си издейства преднина от 4:1, като трикратният шампион на турнирите от Големия шлем също така боравеше с началния си удар по превъзходен начин.

Скоро резултатът на таблото сочеше 5:2, когато Вавринка реализира нов пробив, при това на нула, за да се оттегли на стола за почивка със сет преднина.

тенис | MV Тennis World

През втората част обаче статуквото коренно се промени. Медведев започна да вкарва все повече топки в корта, докато Вавринка напомни за мачовете си от началото на турнира, след като швейцарецът допусна серия неточности.

Това позволи на четвъртия поставен да пробие за първи път в мача за 2:1, като скоро Медведев дублира постижението си и поведе с 5:1. Стан най-накрая сложи точка на негативната серия от пет поредни загубени гейма все пак, преди руснакът да предизвика паритет в отделните части.

тенис | MV Тennis World

В третия сет двамата бяха равностойни, като пробив в „Тилдъновия гейм” реши частта в полза на Медведев, който вече сякаш умело контролираше развитието на мача.

Това обаче не бе така в четвъртия сет, когато Вавринка възобнови постоянството в играта си, докато Медведев отпусна брейкбол на съперника си във втория си сервис гейм.

тенис | MV Тennis World

Серия от асове обаче измъкна хладнокръвния руснак от опасността, а впоследствие двамата тенисисти продължиха да бъдат убедителни на начален удар, което наложи изиграването на дълъг гейм.

В него Стан за пореден път демонстрира завидната си психическа устойчивост, изработила му три титли от Големия шлем, като 15-тият поставен стартира по възможно най-добрия начин, реализирайки два минибрейка, за да поведе с 3:0 точки.

Макар че Медведев върна един от минипробивите, швейцарецът запази интензитета в играта си и си издейства нова точка при посрещане, като скоро Вавринка стигна и до четири поредни сетбола. Още първият бе реализиран и така се стигна до пети решителен сет.

тенис | MV Тennis World

„Stan the Man” запази импулса в играта си и стартира петата част по феноменален начин, нанизвайки серия от уинъри, които му позволиха да започне с аванс от ранен пробив.

Скоро брейкът бе затвърден за 2:0, но в следващия си сервис гейм Стан бе изправен пред изпитание, след като трябваше да отразява общо три шанса за рибрейк, но опитният щвейцарец отново бе хладнокръвен в тези сюблимни мигове и след маркови изпълнения под напрежение той спаси подаването си.

тенис | MV Тennis World

Това видимо се отрази на руснака, който допусна да се стигне до два поредни брейкбола на негов сервис при 4:2, а след поредният печеливш удар Вавринка си издейства нов пробив.

Доиграването на мача се превърна във фиктивност и след нов сервис гейм в полза на Стан победата бе за швейцарец.

Свързани публикации: