Каква драма! Федерер и Бенчич защитиха титлата си на Хопман Къп след инфарктен успех в решаващите смесени двойки

Днес ще бъде големият финал на Хопман Къп 2019. Той ще противопостави отборите на Германия, съставена от Зверев и Кербер, срещу Швейцария, представена от маестрото Федерер и Бенчич. Миналата година на Хопман Къп Роджър преодоля Саша, като дори го наказа с геврек, но в последния им мач, който беше на полуфиналите на Nitto ATP Finals 2018, триумфът беше за младока. Също така германецът спечели друг мач на Хопман Къп срещу Роджър през 2017-та. Досега в тазгодишното издание и Зверев, и Федерер са с актив от 3:0 победи. В женския двубой явен фаворит е Анджелик Кербер, която през 2018-та не изпита трудности срещу швейцарската си опонентка; вярваме, че ситуацията ще бъде подобна и през тази година, защото германката е с актив от 3:0, а противничката ѝ има две загуби и едва една победа. Възможно е да се стигне до решителен мач на двойки, където за нас превъзходство биха имали швейцарците поради тяхната дълга практика. Също така немците имат две загуби от трите си мача на смесени двойки, докато Швейцарите са с актив от 2:1 победи, като единствената им загуба е от Гърция. Затова Зверев и Кербер ще трябва да разчитат на победите в мачовете на сингъл, за да поставят Германия в позиция за повтаряне на титлата си от 2017-та година.

Първи ще излязат мъжете на сингъл мач от 10 часа българско време.

 

Роджър Федерер Александър Зверев -> 2:0 (6:4 6:3) 

Двамата най-високопоставени тенисисти от мъжката част на турнира се изправят един срещу друг за трета поредна година на Хопман Къп. Мачът им обещава да бъде изключително интригуващ и очакванията, поне в началото, биват спазвани. Първите 5 гейма от мача преминаха безметежно за сервиращите, като Саша бе първият, който изпита някакви трудности в третото си подаване. Тогава швейцарският ветеран се върна от пасив от 40:15 до дюс, когато младият германец отбеляза четвъртия си ас, а след грешка от форхенд на Федерер изравни геймовете за 3:3.

Последва нов безпроблемен сервис гейм за швейцареца, който повежда с 4:3.

Последвалият гейм започна изключително трудно за Зверев, който бе подложен на истински разстрел, докато беше на мрежата. След двойна грешка той изостана с 0:30 в подаването си, но след агресивна игра и няколко грешки на опонента си Саша отново изравни геймовете.

В началото на деветия гейм статистиката сочеше, че Маестрото е спечелил цели 93% от точките си на първи сервис. Той доказа вярността на тази информация, след като спечели подаването си на 15 за сетен път.

И този гейм на германеца започна с двойна грешка, разстрел на мрежата от страна на Федерер, а след това и ас. Този път обаче швейцарецът не допусна да се стигне до изравняване на точките в гейма, като реализира форхенд ретур уинър по обратния диагонал от втори сервис. Роджър взе още първия си сетбол, след като направи блок ретур от бекхенд, кацнал дълбоко в корта на Саша, като германецът заби бекхенда си под филето на мрежата за 6:4 в полза на Швейцария. Това дава и предимството на Федерер да започне със сервис втория сет.

Роджър, видимо леко поотпуснат, изтърва за пръв път първите две точки в подаването си от началото на мача, но след няколко безкомпромисни сервиса третият в света достигна до геймбол. Той бе отразен от Саша след форхенд уинър по обратната права от втори сервис. Последва дълга точка, в която швейцарецът изцяло се защитаваше срещу яростните удари на младия си опонент, като накрая успя да причака грешката. В този момент Зверев хвърли ракетата си в корта, явно разочарован от домоментното си представяне. Роджър не се възползва от инерцията си и направи двойна грешка, но след това се реваншира с два сервис уинъра, като така записа трети пореден гейм на сметката си за 1:0 във втория сет.

Резултат с изображение за roger federer hopman cup 2019В трети пореден сервис гейм германецът загуби първите две точки. Последва сбъркан бекхенд на Федерер в опит за минаващ удар, но при следващия опит бекхендът бе вътре и още повече – затрудни налитащия на мрежата Саша, който изкара волето в аут. Ново излизане на мрежата за младия германец бе опорочено, след като швейцарецът реализира съвършен минаващ удар от бекхенд по правата, за да спечели своя четвърти пореден гейм в мача.

Маестрото започна подаването си с 30:0, а след това изигра три поредни точки, използвайки приома сервис-воле. Първата бе загубена, но на последвалите две Федерер показа магическите част от магическите изпълнения, на които е способен, печелейки шести пореден гейм за 3:0.

Германецът най-накрая успя да спечели първата точка в гейма си след забит форхенд в мрежата на швейцареца, като последва и грешка от бекхенд за 30:0. Роджър обаче показа, че няма да дава повече точки даром, изравнявайки младия си опонент. Хубав втори сервис осигури геймбол на германеца, който на последвалата точка излезе на мрежата само за да бъде разминат от фамозния еднорък бекхенд на Маестрото. Последваха две точки, в които германецът предизвика грешки на Федерер, като най-накрая той прекрати серията си от загубени геймове за 1:3.

Геймът започна с неуспешен опит на Саша за мощен уинър от бекхенд по правата, който в знак на отчаяние изпусна ракетата си на корта, а след това сбърка и ретур на втори сервис. Последва поредната великолепна точка от сервис-воле за Федерер, която бе спечелена благодарение на съвършеното бекхенд деми-воле на швейцареца, а след нов ас резултатът на таблото сочеше 4:1 за 37-годишния тенисист.

Резултат с изображение за alexander zverev hopman cup 2019Зверев започна подаването си с ас, за да изравни точките от директен начален удар на 8:8. За негово съжаление обаче, резултатът в мача бе далеч от равен, като все пак Саша си остави шансове за обрат, след като спечели дълго разиграване и реализира деветия си ас. Последва лазерен бекхенд по диагонала на Федерер, който всички помислиха, че е излязъл в аут. Все пак швейцарецът поиска помощта на ястребовото око, докато се подготвяше за сервис, бидейки сигурен, че ударът му най-вероятно ще е прекалено дълъг. Това обаче не се оказа вярно, а топката бе закачила линията с милиметър и нещо. Последва добро разиграване, в което Саша изкара форхенд малко в аут в опит за завършващ удар, но след това се реваншира с минаващ от бекхенд по правата, кацнал точно на линията, както и точка, след като бе излязъл на мрежата. Така на Федерер му предстои да изиграе седмия гейм в сета, но за негово щастие – с нови топки.

Геймът започна с два неспасяеми сервиса на Федерер, а Зверев продължи да недоволства от факта, че опонентът му не му дава никакви шансове. Последваха две точки за германеца обаче, като при 30:30 Маестрото реазлизира нов свиреп ас по правата, който отново силно разочарова младия му съперник. На геймбола си обаче Федерер заби форхенд в мрежата, а при последвалото равенство отново се довери на тактиката, служила му така добре досега в мача – сервис-воле. Отново тази тактика се оказа успешна за швейцареца, който не сгреши при втория си геймбол, и поведе с 5:2.

В гейма за оставане в мача Зверев заигра още по-неуверено, допускайки грешки от бекхенд, форхенд и двойна. Така се стигна до мачбол за Роджър, който обаче бе отразен от младока, играещ премерено агресивно и бидейки фокусиран в точката. Нова грешка обаче означаваше втори мачбол, като тогава спасение за младия германец нямаше, а Федерер лека-полека се промъкна на мрежата, където завърши мача с абсолютно безкомпромисно форхенд воле. Така швейцарецът спечели всичките си изиграни сетове в турнира в мачовете на сингъл.

 

Белинда Бенчич – Анджелик Кербер -> 0:2 (4:6 6:7(6)) 

Макар и германката да е втора в света, а съперничката ѝ – извън топ 50, срещите помежду им са 3:2 в полза на швейцарката, което означава, че Анджелик не може да си позволи да подценява опонентката си. Още повече, загуби ли тя този мач, Швейцария ще триумфира на Хопман Къп за втора поредна година. За успокоение на Кербер може да се каже, че тя е видимо тенисистката в по-добра форма, както и че е спечелила последните си два мача срещу Белинда, като един от тях бе именно на Хопман Къп през изминалата година, където Анджи се наложи категорично с 6:4 6:1.

Резултат с изображение за belinda bencic hopman cup 2019Мачът започна с бекхенд уинър по диагонала на германката, която по този начин заяви за намеренията си да достигне до решителен мач на смесени двойки. Последва и форхенд уинър по диагонала преди Бенчич да реализира форхенд уинър за пурвата си точка в мача. Последваха обаче две грешки – една от форхенд и една от бекхенд, на Бенчич, която инкасира пробив още в първото си подаване.

Кербер започна сервис гейма си с три поредни сгрешени сервиса, но след това предизвика четири грешки на Белинда след мощни и много добре насочени удари от основната линия, като така германката увеличава аванса си на 2:0.

Нови четири грешки на швейцарката означават пробив на 0 в полза на Анджелик, която от общо 14 точки в мача е взела 12.

Грешка от ракетата на Кербер означаваше 0:15 преди левичарката да реализира чудесен уинър от бекхенд по правата. Бенчич обаче показа, че ѝ трябваше малко време, за да се разиграе, и след като предизвика две грешки на съперничката си и реализира мощен форхенд уинър по правата, швейцарката най-накрая се разписа на таблото, и то след като върна единия от двата пробива.

Грешка от смач по отскочила топка на Кербер, както и щастлива намеса на мрежата, означаваха 30:0 за младата швейцарка. Последваха грешка от ретур и ас по правата, с което Бенчич печели гейма си на 0 и се доближава само на 1 от Анджелик.

Белинда определено се разигра. Тя реализира превъзходен дълбок ретур при 15:0 за сервиращата, а след това и нов страховит уинър – този път от бекхенд. Последва точка за Кербер, но при 30:30 Бенчич предизвика нова грешка на левичарката, а с това и шанс да започне мача отначало. Хубав сервис обаче помогна на Анджи да отърве кожата. Германката стигна и до геймбол, но той бе заличен, а скоро трябваше да се справя и с втора точка за пробив. Той също бе отразен, а скоро имаше и трети, който отново не бе оползтворен от Бенчич. След малко най-накрая този маратонски гейм завърши в полза на сервиращата германка, която повежда с 4:2.

Последва гейм за Швейцария на 30, като по този начин Бенчич отново се залепя възможно най-близо до немската си съперничка.

Нов гейм в полза на сервиращата тенисистка последва, като Кербер осъществи скоростен уинър от форхенд по правата, както и неспасяема къса от бекхенд, за да се доближи на гейм от спечелването а първата част.

Гейм за Бенчич, която принуждава левичарката да сервира за първия сет.

Този така важен гейм започна с прецизен форхенд уинър на Анджи, която след това предизвика и грешка на швейцарската си опнентка. След бърз спринт към мрежата Кербер реализира нова точка в актива си, а с това и три сетбола. Още първият бе спечелен след сервис уинър, което означава, че първият сет между двете завърши така, както първият сет в мача им в Пърт от 2018-та.

Отново Бенчич не започва добре сета, давайки два брейкбола на немската си съперничка. След забит бекхенд в мрежата от страна на Белинда левичарката отново повежда с ранен пробив.

Швейцарката се опита да бъде малко по-активна в този гейм, повеждайки с 30:15 в подаването на германката, но втората в света обърна гейма си след страхотен бекхенд уинър, както и още две майсторски точки.

Геймът започна с фамозен бекхенд ретур уинър по екстремно късия диагонал на първи сервис от ракетата на Кербер. Последваха обаче три агресивни завършващи удари на Белинда, а след грешка от ретур на Анджелик резултатът става 1:2.

Три уинъра на Кербер и предизвикана грешка на Бенчич означават 3:1 в полза на левичарката.

Геймът изглеждаше, че ще бъде безпроблемен за швейцарката, но нова порция великолепни отигравания доведоха до равенство в гейма. Все пак Бенчич е инкасира втори пробив и защити подаването си.

Анджелик загуби първата точка в гейма, а впоследствие се стигна и до 30:30 след двойна грешка на левичарката. След поразяващ смач от отскочила топка от основната линия, осигурил предимство на Кербер в разиграването, германката завърши точката с печеливш бекхенд по правата преди Бенчич на своя страна да спечели точка благодарение на офанзивата си. Нови две точки обаче последваха за Кербер за резултат 4:2.

В последвалия гейм Бенчич увеличи темпото и след серия от уинъри наново се доближава на гейм от съперничката си.

Гейм ,,ала Федерер“ за германката, която се доближава на гейм от форсиране на решаваща среща на смесени двойки.

Геймът започна с изключително любопитна ситуация, в която Бенчич имаше елементарна топка за завършване на разиграването на мрежата, а Кербер видимо се бе отказала от точката. Швейцарката обаче насочи удара си право в ракетата на опонентката си, която някак успя да вкара удара в корта, а впоследствие Бенчич изкара форхенда си в аут. Все пак това не се оказа особено значително, защото Белинда осъществи бекхенд уинър по правата, както и изчака две грешки на левичарката. Втората в света след това бе подкрепена от филето, но от втория си геймбол 21-годишната швейцарка спечели подаването си и ще има последна възможност да се бори за оставане в мача.

Резултат с изображение за belinda bencic hopman cup 2019Така важният гейм за спечелване на мача започна с точка за Кербер, но два гръмотевични ретура предизвикаха грешките ѝ. Последва непредизвикана грешка от опит за завършващо драйв воле от форхенд на германката, която трябваше да се справя с две поредни възможости за пробив. Първата бе отразена след ненужна грешка от ретур, а втората – след ас. Той бе опорочен обаче, защото последва двойна грешка от ръката на Анджи, а след продължително разиграване и от третия си опит в гейма швейцарката най-накрая успя да изравни геймовете във втория сет, надавайки боен вик.

Швейцарката не се възползва съвсем от инерцията си и макар че поведе с 30:15, последва двойна грешка и непредизвикана. На брейкбола Белинда внимателно построи предимството си в разиграването и имаше прекрасната възможност да реализира завършващ удар в опразнената част на корта, само че отново насочи топката право в Кербер, която не чакаше втора покана и насочи великолепен минаващ удар от бекхенд по правата, който швейцарката не отрази. В знак на разочарование тя си удари ракетата в корта и ходейки до стола за почивка нервно критикуваше избора си в предната точка.

Кербер не показа спокойствие и в този гейм, като отново изостана с 15:40 в подаването си. Този път обаче Бенчич проби още от първата си възможност, за да вкара втория сет в решителен тайбрек.

Резултат с изображение за angelique kerber hopman cup 2019Тайбрекът започна с нова грешка от ракетата на втората в света, като последва уникално разиграване, в което швейцарката изигра великолепен защитен лоб, кацнал на основната линия, а на смача на Кербер Белинда реализира печеливш бекхенд по правата. Все пак последва и първата точка за германката в дългия гейм, а след това Бенчич пропиля преимдството си в точката за пореден път. Нова нелепа грешка означаваше 3:2 за Германия, като резултатът се обърна само в рамките на една минута. Смяната на полетата все пак дойде при 3:3 след сгрешен опит за завършващ удар от бекхенд по късия диагонал на германката. Последва сензационен удар от форхенд по правата, след като германката бе изкарана извън корта, а ударът ѝ закачи частици от линията. Последва предизвикана грешка този път от форхенда на Анджи за 4:4 преди и Бенчич да стори същото. Качествено разиграване последва, в което по-издръжлива се оказа Кербер, която си издейства два мачбола. Невероятна точка последва, в която Белинда изигра прекрасен защитен лоб, който максимално затрудни Кербер, а впоследствие швейцарката реализира печелившо воле. На втория мачбол швейцарката беше на косъм от двойната грешка, но все пак тя успя да вкара втория си сервис в полето, след което последва грешка на Анджи. След втората смяна на полетата германката този път вкара страхотен ретур, който швейцарката не успя да отрази, а на третия си мачбол най-накрая съумя да спечели двубоя, след като Бенчич отново насочи силен удар право в Кербер, която просто вкара топката в опразнената част на корта. Така решаващият мач ще се окаже този на смесени двойки, който ще определи крайния победител в турнира, както предсказахме преди началото на състезанието.

 

Федерер/Бенчич – Зверев/Кербер -> 2:1 (4:0 1:4 4:3(4)) 

В абсолютното повторение на миналогодишния финал двата тима ще решат победителя в турнира след решаващ мач на смесени двойки. Миналата година швейцарците спечелиха двойковия мач в последователни сетове след 4:3(3) 4:2.

Вълнуващият мач започна със сервис на Федерер, на чийто подаване швейцарците поведоха с 30:15. Впоследствие обаче германците достигнаха до брейкбол след чудесно разиграване, в което Саша Зверев имаше отлични възможности да завърши точката, но в крайна сметка Кербер нанесе решаващия удар. Маестрото тогава вкара силен първи сервис по правата, който Кербер трудно върна, а след това и смач на Федерер, като и той бе върнат, като и в този случай жената в отбора завърши точката. Последва хубав сервис на Федерер в решаващата точка, след който швейцарците поведоха с 1:0.

На линията за сервис застана Саша Зверев, а разиграването започна с извънземна точка, в която зрителят можеше да види всичко красиво, което двойковият тенис е способен да предложи. Разиграването завърши с перфектен смач в центъра на корта от ракетата на Роджър, а скоро швейцарците достигнаха и до 15:40. Представителят на ,,Уникло“ не вкара форхенда след ретур на втори сервис, а впоследствие Саша отрази и втория брейкбол след силен сервис по диагонала. Швейцарците успяха обаче от третия си опит, след като Федерер насочи удара си към Кербер, която явно не го очакваше, забивайки волето си в мрежата, като по този начин швейцарското дуо започват мача по възможно най-убедителния начин.

За разлика от Федерер, Белинда Бенчич съумя да спечели подаването си на нула, естествено и с помощта на партньора си, който реазлириа няколко печеливши волета, както и заради няколкото непредизвикани грешки на Зверев. Така швейцарците почти със сигурност си гарантират успеха в първата част на решителния мач.

Резултат с изображение за federer bencic hopman cup 2019Германците набързо побързаха да загубят първите три точки в гейма си, а още при първия сетбол за Швейцария Бенчич реализира печеливш удар от форхенд по обратната права срещу Зверев, който бе тръгнал да покрива центъра. Така след 4:0 в първия сет Федерер и Бенчич се приближават уверено до дубъл на Хопман Къп.

Втората част започна с грешка от форхенд воле на третия в мъжката ранглиста, но последваха две чудесни отигравания на Бенчич за 30:15. Последва безкомпромисен смач на Федерер, а малко по-късно след ас швейцарците спечелиха и петия гейм от началото на срещата, демонстрирайки колко по-сработен екип са те от германските си съперници.

Геймът на Зверев започна с точка за швейцарците преди Зверев да ,,застреля“ Бенчич с мощен сервис в тялото ѝ, след който тя падна на земята, а германецът се почувства гузно след изпълнението си. Все пак в следващата точка отново насочи силен форхенд към нежната половинка в тима на Швейцария, който тя не отрази. След това беше ред на Кербер да насочи топка към Федерер, която той изненадващо успя да отрази, но след това сгреши форхенд волето. В крайна сметка Германия най-накрая спечели първия си гейм в мача и изравни резултата във втория сет.

Усеща се, че вече немците играят със значително по-високо самочувствие и набързо достигнаха до четири възможности за пробив. Швейцарците отразиха първите две, но при третата Кербер вкара дълбок ретур, на който Бенчич не успя да отговори, като така Германия повежда в резултата с 2:1 гейма.

Сервис геймът на Кербер започна наглед позитивно, след като заедно със Зверев успяха да поведат 30:15, но швейцарците успяха да достигнат до две възможности за връщане на пробива. Изненадващо, те решиха Белинда Бенчич да посреща, а това решение явно не се оказа правилно, защото швейцарката не издържа надиграването с Кербер по диагонала, като по този начин немците повеждат с 3:1.

Резултат с изображение за federer bencic hopman cup 2019Последваха три точки в полза на Германия, като така Федерер изненадващо се оказа с пасив от 0:40 в собствения си сервис гейм. Тогава Кербер реализира великолепен ретур срещу Маестрото на втори сервис, а по този начин немците на своя страна успяват да спечелят четири гейма подред, за да форсират решаващ сет в решаващия мач в решаващия сблъсък на Хопман Къп 2019.

Третият сет започна с чудесен бекхенд ретур на Федерер, който свлече топката в краката на Кербер след сервиса на Зверев, като Анджи не се справи със задачата, а при 0:15 младият германец допусна грешка от бекхенд. В последвалата точка Бенчич бе подложена на разстрел от Саша, който съумя да предизвика грешка на швейцарката. Германия все пак трябваше да отразява три брейкбола впоследствие; Зверев спаси един след форхенд уинър, а Кербер втория – след смач. На решаващата точка Зверев би сервис с 222 километра в час, само че той бе закачил мрежата. Младокът после сбърка повторението на първия сервис и рискува прекалено много на втория, който също бе сгрешен, давайки огромно предимство на Швейцария в третия сет.

Последва поправителен сервис гейм за Федерер, който не допусна съперниците му дори да си помислят за връщане на пробива, а при 40:15 Роджър отрази феноменален ретур на Зверев, като впоследствие германецът сбърка, с което фиксира резултата на 2:0 в полза на миналогодишните шампиони.

Няколко любопитни разигравания доведоха швейцарците до две скрити шампионски точки, които бяха отразени от немците след неотразимо воле на Зверев, свлечено в краката на Федерер, както и сгрешен ретур на Бенчич.

Подаването на Белинда започна позитивно за Швейцария след 15:0, а в последвалата точка гениалността на Федерер си каза думата, като той спечели разиграването с бекхенд воле в опразнения корт. Немците след това изравниха точките обаче, като последва нелепа грешка на младия Зверев, който посегна да удари ракетата си в знак на ярост, но реши да се въздържи, при положение че не беше сам на корта. На геймбола Федерер пресрещна ретура на Кербер, като реализира ново печелившо воле от бекхенд за 3:1, което означава, че шансовете за немска победа стават изключително малки, след като, успее ли Зверев да достигне до 2:3, топките за сервис ще бъдат у Федерер.

Зверев изпълни задачата си, печелейки подаването си на 15, като по този начин дава на себе си и на съотборничката си един последен шанс за обрат в мача.

Каква точка само за началото на мача – Федерер отново включи отигравания, които повечето хора на този свят не биха и могли да си представят, че ще направят и след стоп воле, което даже се очакваше да бъде печелившо, Кербер спринтира към топката и реазлизира великолепен уинър по правата. Последва уинър от воле на Зверев и мощно ,,къмон“, както и нов добър ретур, последван от неспасяем удар на Анджелик. Първият брейкбол бе отразен след ас, но при втория Роджър сгреши бекхенд воле в мрежата, като по този начин всичко ще се реши в тайбрека до 5 точки.

Резултат с изображение за federer bencic hopman cup 2019И какво начало на тайбрека – Анджелик Кербер се надиграва с Роджър Федерер по диагонали, и то на неговия форхенд, като в крайна сметка Зверев пресреща слаб удар на Маестрото, печелейки първата точка в решителния дълъг гейм. Последва ново добро разиграване, в което изцяло заслугата бе на Бенчич, която в крайна сметка предизвика грешка на левичарката за 1:1. Последва сервис уинър на Бенчич срещу Саша Зверев за 2:1 за Швейцария, когато Зверев отново се намеси в сметките на опонентите си, като наново заби воле в тялото на съперника си от АТР тура. Следва смяна на полетата при 2:2 и сервис на Зверев. Последва точка, в която и Зверев, и Кербер демонстрираха невероятни умения от защита, обаче все пак швейцарците успяха да надделят след качествено воле на Федерер. Сервис уинър на младока означаваше 3:3, като на линията за сервис застава Федерер. Последва ретур уинър на Саша, който носи шампионска точка на Германия. И само каква точка! Федерер би великолепен втори сервис на Анджелик, която свлече ретура възможно най-добре в краката му, но гениалността на Маестрото за кой ли път се прояви в най-правилния момент, който впоследствие направи уинър от бехенд воле. В шапионската точка и за двата тима предимството на сервис имаше Федерер, който вкара чудесен първи сервис, а Зверев вероятно щеше да изкара ретура в аут, но Бенчич игра с топката. Последва най-драматичното разиграване от началото на турнира, в което си личеше колко напрегнат е моментът. В крайна сметка Бенчич предизвика грешка на Зверев и така Швейцария стана шампион за втора поредна година на Хопман Къп!

Свързани публикации: