тенис | MV Тennis WorldATP Лейвър Къп Обзори 

Тийм спаси три мачбола срещу Шаповалов, за да спечели първата точка за Европа!

Доминик Тийм показа впечатляващо хладнокръвие, за да надделее над Денис Шаповалов, след като отрази общо три мачбола в шампионския тайбрек. По този начин след крайното 6:4 5:7 13:11 австриецът отбеляза първата точка в тазгодишното издание на Лейвър Къп в полза на отбора на Европа.

И двамата тенисисти бяха сравнително нервни в началото на двубоя, но все пак Тийм осезаемо бе по-добрият на корта; австриецът често съумяваше да изпълнява отработени комбинации по рутинен начин, докато от ракетата на младока се сипеха неточности в опити за агресивна постановка на ударите.

Palmsbet Sports Betting Bulgaria

Това доведе до ранен брейк в полза на представителя на отбора на Европа, който лесно преплаваше през своите подавания, докато тези на Шаповалов неминуемо преминаваха през възможности за пробив. Денис все пак някак успяваше да се опази от изоставане с двоен брейк, но неговият опонент просто бе прекалено стабилен на начален удар и до края на частта канадецът не достигна до шансове за завръщане в този сет.

Изображение

Шаповалов обаче бе твърдо решен да се бори и изцяло промени тактическата си настройка в следващата част. Членът на отбора на света започна да излиза изключително често в близост до мрежата, а активната му игра му спечели преднина от пробив. Денис истински се носеше на вълната, но някак неочаквано последва моментален рибрейк след няколко грешни решения от страна на младока, както и два впечатляващи удара от контраатакуваща позиция на Тийм.

Изображение

Впоследствие двамата започнаха да печелят лесно подаванията си, докато не се стигна до 6:5, когато Тийм трябваше да сервира за оставане във втория сет. В този момент европеецът допусна лек спад, а ударите на Шаповалов започнаха да намират линиите, благодарение на което левичарят достигна до три поредни шанса за вкарване на двубоя в шампионски тайбрек, като още първият такъв бе реализиран след грешка на Доминик.

В дългия гейм като че ли канадецът пренесе импулса си от края на втория сет, повеждайки с 3:1, но Тийм се пребори за серия от четири поредни точки. Въпреки това и двамата се отчитаха с колебливи прояви и паритетът не след дълго бе възстановен при 7:7, а след грешка на Тийм и печеливш бекхенд на Шаповалов канадецът се озова с два поредни мачбола.

Изображение

Хубав ретур на Доминик обаче отрази първата възможност, а при втората блестящ форхенд не даде шанс на младока в разиграването, като двамата размениха полетата за трети път, този път при 9:9. Впоследствие австриецът достигна до мачбол на свой ред, но тогава бе ред на Шаповалов да ,,отърве кожата”, като след безответен сервис левичарят се добра до трети шанс за победа в срещата. Тогава обаче последва нов обрат и Тийм стигна до втори мачбол, като този път канадецът не издържа и заби дланния си удар в мрежата, предавайки двубоя в полза на отбора на Европа.

Свързани публикации: