тенис | MV Тennis WorldATP Рафаел Надал Роджър Федерер 

Надал в Маями през 2004 г.: Опасявах се, че Федерер ще ме победи 6:1 6:1

На 28 март 2004 г., световният номер едно – Роджър Федерер, и набиращият скорост младеж – Рафаел Надал, се срещнаха за първи път в Маями, написвайки първата глава от едно от най-великите съперничества в историята на спорта. На едва 17 години и девет месеца Надал отбеляза блестящ триумф след 6:3 6:3 за едва 70 минути на корта, превръщайки се в най-младия играч с победа над световен номер едно от създаването на ATP тура 14 години по-рано. Само малцина можеха да предскажат този резултат, дори и да бе очевидно, че Роджър не се намираше в най-добрата си форма.

Последва обаче невероятно представяне от страна на младока, който вкара цели 81% от първияте си сервиси и така и не допусна двойна грешка, нито пък се сблъска с точка за пробив в някое от своите подавания! Федерер беше на километри от тази статистика, бивайки изправен срещу седем възможности за пробив в курса на целия мач и инкасирайки три пробива, преди да преклони глава пред Рафа, който в следващия кръг се изправи срещу Фернандо Гонсалес.

ATP ANALYSIS: 17-year-old Nadal stuns world No1. Federer in Miami ...

Федерер имаше 16 сервис уинъри, но това не беше достатъчно да го опази от опасностите, като Надал се възползваше умело от оръжията си по време на разиграванията, натискайки бекхенда на съперника до краен предел. Надал имаше преднина от 14 срещу 11 печеливши удара от дъното на корта, като испанецът си боравеше с повече разнообразие от противника си, който имаше само два уинъра извън своя форхенд.

Miami 2004 Nadal vs. Federer - How It All Began

Швейцарецът допусна 17 непредизвикани грешки, 12 от които бяха от най-надеждния му удар, докато Надал допусна 14, главно благодарение на своя бекхенд. Испанецът отправи най-съществената разлика в статистиката с предизвикани грешки, допускайки само три от бекхенда си, докато Роджър допусна цели 16, което отново бе показателно кой бе по-агресивният играч и кой задаваше темпото по време на разиграванията.

,,Опасявах се, че Роджър може да ме победи 6:1 6:1, но с нетърпение очаквах тази среща, защото щях да се изправя срещу световния № 1. Стъпих на корта с положителна нагласа, а не с такава, която щеше да ме направи щастлив при спечелването само на няколко гейма”.

Свързани публикации: