,,Джоконини” не успяха да се класират на финала в Индиън Уелс за двойки

Новак Джокович и Фабио Фонини отпаднаха от надпреварата за двойки в Индиън Уелс след поражение със 7:6(5) 2:6 10:6 от шестите поставени в схемата Лукаш Кубот и Марсело Мело.

Тандемът на Джокович и Фонини инкасира пробив още в първия си сервис гейм след няколко непредизвикани грешки на италианеца. Впоследствие Кубот и Мело заиграха изключително убедително на начален удар, пласирайки неотразими сервиси в полето, както и бидейки достатъчно стабилни в близост до мрежата.

Прословутите ретури на Джокович пък изобщо не функционираха на познатото ниво и така не след дълго полско-бразилската двойка се озова с топките за сервис при 5:4. Тогава обаче Мело не съумяваше да вкарва първото си подаване, а след два великолепни прехвърлящи удара на италианеца ,,Джоконини” се сдобиха с точка за изравняване на геймовете.

Сърбинът тогава показа уменията си от защита и след чудесен лоб, предизвикал грешка от смач на Мело, брейкът бе върнат, като в следващия гейм Джокович навакса пасив от 0:30 на сервис, за да може сръбско-италианската двойка за пръв път да поведе в мача, а по този начин Фабио и Новак определено привлякоха импулса на своя страна.

Все пак до втори пореден пробив за Джокович и Фонини не се стигна, като така тайбрек трябваше да реши изхода на първия сет. Първият минипробив дойде именно за непоставените, като италианецът предизвика грешка на отсрещната двойка след няколко прецизни изстрела в конфликтната зона.

Впоследствие след две светкавични реакции на мрежата двата тима си размениха по минибрейк, като размяната на полетата дойде при 4:2 в полза на сръбско-италианския отбор.

Скоро минипробивът бе върнат, а с това и точките бяха изравнени след страхотен ретур на Кубот и безкомпромисно воле на Мело. Така именно полякът и бразилецът достигнаха първи до сетбол, когато първият в света инкасира минибрейк заради плитък втори сервис, превърнал се в лесна плячка за опитния Кубот.

За начало на втория сет по-експресивният отбор от двата получи предупреждение за груб език заради Джокович, а Фонини през това време бе зает да хвърля ракетата си по корта, след като двамата бяха настигнати от 0:30 в гейма. Все пак ,,Джоконини” достигнаха до брейкбол след класна акция на мрежата от италианеца и завършващ удар над глава от сърбина, а точката за пробив бе реализирана след двойна грешка на Кубот.

Макар и с пробив аванс, непоставените продължаваха да се фрустрират изключително много след всяка загубена точка, което показваше колко силно те, двама от най-установените играчи на сингъл, желаят тази победа на двойки.

И все пак на корта зрителите ставаха свидетели на не малко спиращи дъха изпълнения, едно от което бе невероятен бекхенд уинър по правата на Фонини, минал покрай мрежата, като топката бе на няколко сантиметра от земята.

Джокович и Фонини имаха точка и за двоен брейк при 2:0, когато последва поредното феноменално разиграване, в което нервите на Кубот и Мело бяха тествани максимално, но в крайна сметка точката отиде именно при шестите поставени, с което те запазиха шансовете си за втория сет.

Полско-бразилския тандем се възползва от драматичната ситуация и достигна до брейкбол още в следващия гейм, но тогава пък бе ред на Джокович да блесне, който след две безкомпромисен форхенд уинър спаси подването на отбора си.

Измъкването от тежката ситуация вдъхнови още повече ,,Джоконини”, които достигнаха този път до две поредни точки за двоен пробив, като след блестяща акция на италианеца резултатът стана 4:1.

Скоро сръбско-италианското дуо поведе с 5:1, когато Ноле напомни за себе си след два великолепни ретур уинъра, а след печелившо воле от неговата ракета той и Фонини достигнаха до сетбол. Все пак Кубот и Мело удържаха след няколко стабилни волета, но до изненада в този сет не се стигна, след като италианецът спечели и своя сервис гейм, а така шампионски тайбрек трябваше да определи печелившия тим в двубоя.

Поредната двойна грешка от ракетата на Кубот постави началото му, но тогава полякът се реваншира след светкавичен ретур в тялото на Фонини, който не се справи със задачата, а след рутинно бекхенд воле шестите поставени поведоха с минипробив.

Усещаше се колебание в действията на италианеца в тези моменти, който допусна грешка от форхенд, а така двойките размениха полетата при 4:2 за Кубот и Мело.

Нов светкавичен ретур от ракетата на поляка донесе още един минибрейк за неговия отбор, като шестите поставени се откъснаха с четири точки при 7:3 преди Джокович да реализира ас, а Фонини – ретур уинър от форхенд по обратния диагонал, като така размяната на полетата отново дойде при две точки разлика.

Все пак Кубот и Мело спряха серията на съперниците си, като при 8:6 те спечелиха нова точка при посрещане след мощен ретур на поляка в тялото на Джокович, с който той не се справи. Този път връщане за ,,Джоконини” нямаше, като нов неспасяем начален удар на Кубот прати шестите поставени на финала в Индиън Уелс.

Свързани публикации: