Григор Димитров Любопитно 

Григор, загубата на Федерер и анализ на мача между двамата

Григор Димитров направи една наистина историческа победа, надделявайки над швейцареца Роджър Федерер. Нека сега обобщим мача от различните гледни точки:

Palmsbet Sports Betting Bulgaria

След загубата на световния номер три Роджър Федерер медиите започнаха да излизат с различни видове оправдания по темата, ето някои от тях:

  1. Федерер не беше напълно здрав във вторник вечер на US Open.
  2. Той взе медицински таймаут след четвъртия сет, който очевидно не беше тактически – не и този път.
  3. Скоростта на сервис на Роджър спадна няколко мили в час в петия сет.
  4. Швейцарецът не беше в състояние да играе с пълен обхват на движение и всичко, което перфектното му тяло му позволява да прави.

Всеки може да отбележи тези подробности, да ги посочи и да каже, че всичко това е оказало влияние, ала все пак има един ясен и очевиден факт – Григор е на полуфинал, а Федерер не.

Все пак всички тези подробности могат да имат значение за това как журналист или коментатор оценява мача, но това изобщо няма значение за българина: ,,Но Федерер беше контузен. Но той се беше вцепенил. Но това, но онова… ” Какво да кажем? Всичко е без значение – целият шум, вдигнал се покрай този мач.

Що се отнася до Димитров, ето простичкото обяснение:

Ако мислите за петима участници на ATP през последните пет години, които наистина успяха да извлекат най-лошото от добрите ситуации, Григор Димитров вероятно ще бъде в този списък. Никога не е имало благоприятна ситуация мач на Димитров да не би могъл да се превърне в смазващо поражение.

Той е един от най-харесваните играчи в тура. Тази симпатия не е трудно да се разбере. Тя се печели от истински човек, който знае какво стои на пътя му, но все пак се бори до край.

От всички играчи на ATP Tour феновете изпитват дълбоко съжаление, съпричастност и тъга, когато Григор не успее. Успехите, които е постигнал – световен №3, шампион на ATP финалите, множество големи полуфинали. Всичко това предложи на феновете основателна причина да мислят, че той може да бъде страхотен. 

Има ли значение, че Федерер страдаше? В много отношения, сигурно… но не и относно Димитров, чието основно предизвикателство е да се изолира от външния свят и да се пренесе в собствена вселена, където не се влияе от ситуациите.

Предвид всичко, през което е преминал, това постижение стои на върха на всички останали. Българинът се наложи в четвъртфиналите пред повече от 23 000 фенове след многомесечни провали и битки. Той беше блестящ в моментите, в които абсолютно никой не очакваше той да бъде. 

Свързани публикации: