роджър федерерATP Роджър Федерер 

Гофен: Не знам как да играя срещу Роджър Федерер

Давид Гофен никога не е крил факта, че е голям фен на Роджър Федерер. Белгиецът се изправи срещу швейцареца за първи път през 2012 г. на Откритото първенсто на Франция, където 20-кратният шампион на турнири от Шлема спечели в 4 сета. Бившият №1 е побеждавал Гофен в 10 от 11-те пъти, в които двамата са се срещали на корта.

Гофен за първия си мач срещу Федерер:

роджър федерер

,, От части се радвах, че ще играя срещу моя идол, но също бях страшно нервен и бях като ,, добре, не знам какво е да играеш срещу него”… Бях изключително скован, докато не започна мача “, споделя Гофен, припомняйки си първия си сблъсък с Роджър Федерер. Преди мача им Федерер вече е бил уведомен колко голям фен намира в лицето на Гофен. ,, Не за първи път се случва. Странно е. Радвам се да го чуя, разбира се… Това е голям мач и за двама ни. Ще бъде необичайно за мен, след като вече знам това”, казва Федерер.

роджър федерер

,, Хубава игра. Удря топката с лекота и е талантлив, което е очевидно”, добавя Федерер, след като е бил помолен да даде преценката си за младия белгиец. Никой друг играч не е печелил 20 титли от Шлема в Оупън ерата, като има и 31 изиграни финала на мейджър турнири, като 10 от тях са поредни, освен Роджър Федерер.

роджър федерер

Държал е мястото си на №1 в ранкинга на ATP най-дълго време. На 36 години Федерер отново се изкачва до челната позиция, като дотогава има спечелени 8 титли от Уимбълдън. Печели 5 поредни титли от Откритото първенство на САЩ, което е рекорд в Оупън ерата.

Получавал е наградата за спортсменство рекордните 13 пъти и е печелил ,,Любим играч в Тура” цели 17 поредни пъти. Федерер е ставал и Спортист на Швейцария отново рекордните 7 пъти.

роджър федерерПолучавал е наградата за играч на годината на ATP и ITF 5 пъти и е печелил отличието за спортсмен от The Laureus World рекордните 5 пъти, като го прави 4 поредни години- от 2005 до 2008. Също така, Роджър Федерер е единствения индивидуален играч, който е печелил наградата на BBC Overseas за Спортист на годината, постигайки го 4 пъти.

Свързани публикации: